вівторок, 1 грудня 2020 р.

Осінній Львів Андрія Содомори, Віктора Жмака - і не тільки.

 



Віктор Жмак. Жовтень 2012

"...Львів озивається до мене не в яскраві, а в приглушені, ледь замрячені осінні дні, коли кам'яні будівлі, втрачаючи вагу, проступають із тієї замряченості своїми шпилями, вежами та банями, аттиками та орнаментальними решітками, — звучать химерною грою форм, завжди несподіваними акцентами (що ж бо то за музика, поезія чи навіть мова без акцентів?)... Та особливо промовистим для мене Львів є тоді, коли тихо дощить на місто. Саме тихо, навіть солодко, ніжно: doucement..."
Андрій Содомора



Віктор Жмак. "Площа, дощик". Жовтень 2013


"Мій Львів — то Львів осінній. Тієї пори я радше дослухаюсь, аніж приглядаюся до нього. Вловлюючи, навіть у звучанні вежового годинника, Верленові нотки, приміряю їх до українського слова: «Блідну, лишень / в блідний той день / б'є годину — / спогадів даль / будить печаль / безпричинну»..."
Андрій Содомора



"... ту тихість відтінює ледь помітна мжичка, яка лише припорошує шибки, а не спливає з них слізьми і більше торкається душі, аніж обличчя. Тоді-то, коли мешкання й вулиця ще не прокинулися до життя, той світ готовий відкритись одинокому перехожому, що вийшов з дому на його голос просто так — у тиху ранкову мжичку..."

Андрій Содомора


Цитовано книжку Андрія Содомори "Сльози речей".