неділя, 1 грудня 2019 р.

Україна - Росія. Вихідні позиції сторін



Просто обірвати транзит зараз Росія просто не в змозі. Як показали переговори на Заході, ідею "форс-мажор Україна" там сприймають вельми й вельми неґативно. Запаси газу з боку Европи і України є рекордними, погода тепла - шантаж не пройде.
Головне завдання Росії - збереження транзиту через територію України до моменту початку функціонування "Північного потоку-2", себто до літа 2020. Отже, Росії потрібен або короткостроковий контракт на рік, або контракт із нелімітованим об'ємом прокачування через українську ГТС, який дозволяє обірвати транзит у будь-який момент.
Друге за важливістю завдання - ні в якому разі не допустити диверсифікації поставок газу в Україну і зберегти за собою основний обсяг продажів. Тому активно продавлюється питання "Газ замість грошей по арбітражу" і висуваються пакетні умови на переговорах. Тут їм відверто підіграють і Зеленський, і "Нафтогаз". Згорнуто переговори щодо польського коридору і хабів зберігання американського скрапленого газу на українських сховищах і, власне, весь цей дуже важливий переговорний процес щодо постачання американського газу в Україну.
Всі ті, хто радісно сподіваються на зниження споживчих цін на газ для населення, можуть не хвилюватися - зниження ціни на газ не буде. Кабінет міністрів вже розробив механізм, згідно з яким газ пропонуватиметься кінцевим споживачам за ринковою ціною, а різниця між нею і ціною зі знижкою, запропонованою "Ґазпромом", направлятиметься на реалізацію "соціяльно важливих заходів, в тому числі на субсидування незахищених споживачів". Фактично російські знижки на газ використовуватимуться як засіб погашення наростаючого соціяльного невдоволення нинішнім режимом.
Донбас на цей момент цікавить Росію найменше. Керівництво РФ вже прийняло рішення про "консервацію" ситуації на кшталт Абхазії \ Придністров'я і продовження спроб домогтися від України інтеґрування структур ОРДЛО у політичну систему України. Притому жодними часовими рамками це не обмежується. Головним є поступово перекладати витрати на утримання цих утворень на бюджет України - пенсії, виплата збитків, гроші на дітей тощо.