середа, 29 квітня 2020 р.

"Великі правди пишуться вогнем..." Світлій пам'яті Валентина Мороза





Валентин Мороз
ВІРУЮ
У громі — Бог. А ти зробись камінням,
і боже слово викуй на ґраніті,
бо камінь лиш у громі не згоряє,
і лиш на нім карбують заповіти.
Спаліть солому. Доказам — не вірте,
Великі правди пишуться вогнем.
У громі — Бог. Його наказ одвічний:
плекайте С и л у, затиснувши меч.

УКРАЇНА
Сонячна червінь, важка чорнота —
твої барви
вигнуті вії летючих тополь —
твоя пісня
сплетені берла трирогих богів —
твої знаки
сивого степу нічне шепотіння ---
молитва
сонячний присок на синьому небі —
знамено


Валентин Мороз.
Історик, політв'язень, дисидент, автор понад 100 наукових праць. Доктор гуманітарних наук (Honoris Causa) Державного Коледжу Джерсі. Письменник.
* 15 квітня 1936 -16 квітня 2019


Валентин Мороз
ПЕРШИЙ ДЕНЬ
Перший тюремний день — це безкінечність, заповнена болем. Абсолютно все: звуки, запахи, розміри, слова — зіткане з болю.
Перший тюремний день — це людина без шкіри. Кожний спогад — розпечена крапля, кожна думка — жарина.
Перший тюремний день — це світ, розрубаний на дві половини. Розрубано посередині кожний нерв. Основа, з якої родиться ХОЧУ — тут, а корінці, якими воно занурюється в товщу буття, - лишилися, відрубані, там. Звичні ХОЧУ течуть звичними каналами до шару живої стихії і — неминуче доходять до місця розриву. І кожного разу — свіжий біль.
Перший день — це рослина з повислим у повітрі корінням, яке ні до чого не може прирости в порожнечі, і це найбільша мука, бо сенс коріння — у тому, щоб приростати.
Найстрашніше — замріятись. Тоді забуття стулює докупи два свіжих розриви і ХОЧУ досягає мети. Але раптове пробудження зненацька розриває ниточку, і біль, що починав пропадати, спалахує знову.
Сильним - трудно. Усі їхні ХОЧУ дуже великі - ті, що привели за ґрати, і ті, що поривають на волю. Ні, то не поєдинок ХОЧУ і МУШУ. То битва двох сатанинських ХОЧУ, обоє мускулясті і несамовиті, обоє з дужим, виразним пульсом, з міцним апетитом до життя, обоє вигодувані пружним, повнокровним організмом.
Слабим — спокійно. Їхні ХОЧУ маленькі і мляві, вони ніколи не зрушать людину з місця. Часом і в таких заговорить ХОЧУ — але потім навіки німіє, загіпнотизоване страхом. Ці не доп'ють до дна, злякані гірким, і ніколи не знатимуть СМАКУ.
Прийде час, і з кінчиків ран повиростають нові корінці, приростуть до нового ґрунту і вбиратимуть нові соки, щоб нагодувати вічно голодне людське ХОЧУ. Біль загусне і перетвориться і постійну, тривку тугу — важку і темну, як смола. З кожним днем смола буде світліти і тверднути, аж поки не закам'яніє у прозорий КРИШТАЛЬ ЧЕКАННЯ. Найчарівніша з воль — це воля, побачена крізь його затуманену товщу.
Б'є сокира часу до кришталевої брами — і вже стоїш на волі. Але зовсім не та воля, що світила багато-багато днів з-за кришталевої стіни. Стоїш на волі — п'яний, розгублений і... знову — без шкіри... Бо пролізти крізь ґрати неможливо — ні сюди, ні туди — не залишивши на них шкіру. Кожного разу - хай буде він сотим - тюрма забирає мито...
Потім будуть спогади, розповіді — все факти, факти, факти: смішні і страшні, бридкі і зворушливі. Але тюрма — то не факти. Тюрма — це людина без шкіри в перший день. Хто зуміє сказати про це - той розкаже про тюрму.
Та цього не розкажеш...
І все одно будеш розказувати.
Так буде — потім, потім.
А сьогодні — перший день...
Івано-Франківськ, тюрма КҐБ

З Іваном Гелем

«… Коли говорять про москальських істориків, то першими у списку, як правило, фіґурують Соловйов і Ключевський. Останній – цікавіший, а Соловйов з його величезними томами – дуже нудний…
Але…
Він мав доступ до головних архівів Московської імперії. І тому я читав його охоче в свої молоді роки. Один факт – і все стане зрозумілим.
Десь у якомусь томі він цитує бюджет Московської імперії за якийсь там рік 18-го століття. Рік я вже не пам’ятаю, цифри бюджету теж. Але пропорції бюджету запам’ятав назавжди – пам’ятаю й тепер. Так от: у цьому бюджеті сума на підкупи була більшою, ніж сума на артилерію!
І тоді я зрозумів як історик назавжди: головною «артилерією» Москальської імперії завжди були підкупи. Потім я вже не здивувався, коли прочитав, що під час Північної війни (між Московією і Швецією) більшість членів шведського парламенту отримували гроші від Москви…
І тоді я зрозумів, чому корпус Левенгаупта, що йшов із Швеції на допомогу Карлові XII й Мазепі, був розбитий у Білорусії. З цим корпусом українці і шведи перемогли б під Полтавою, а Петро I був би скинутий з москальського трону (як і планувалося).
Але Москва через свою аґентурну «голоту-сволоту» мала всю інформацію про корпус Левенгаупта, і він не дійшов до України».
З книжки Валентина Мороза «Україна в двадцятому столітті», 2016.


Валентин Мороз щойно після висилки з СССР. Нью-Йорк, квітень 1979 р.

Валентин Мороз двічі (1965-го та 1970-го) був ув’язнений за статтею «Антирадянська агітація і пропаганда». Терміни перебування у неволі, що їх суд визначив, — 4 та 14 років. На захист Мороза тоді постали Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Іван Світличний, Зиновія Франко, Євген Сверстюк, Василь Стус, Ірина Стасів (Калинець), Ігор Калинець, Ніна Строката, Юрій Шухевич та ін.
1979 року влада обміняла Мороза і ще чотирьох політв’язнів на двох екс-службовців ООН, засуджених у США за звинуваченням у шпигунстві. Водночас Мороза та інших осіб, котрих обміняли на громадян СССР, позбавили совєтського громадянства.
Жив у США та Канаді. Викладав у Гарвардському університеті, видавав журнал «Анабазис», вів щотижневу радіопрограму в Торонто.
Повернувся на батьківщину у квітні 1990 року.
Був професором Українського поліграфічного інституту імені Івана Федорова (згодом — Академія друкарства) та Інституту фізкультури (згодом — університет). Також викладав у філії Української академії державного управління при Президентові України.
Автор близько тридцяти книжок. 2016 року, святкуючи 80-річчя, представив заключну книжку із трилогії «Україна у двадцятому столітті».




Вірші, датовані 1970 р., взято з добірки, вміщеної у лютневому 1972 р. числі "Сучасности" з таким коментарем:
Засуджений у листопаді 1970 року на 9 років ув’язнення і 5 років заслання, український історик і публіцист, автор есеїв «Репортаж із заповідника ім. Берії», «Хроніка опору», «Серед снігів» та ін. Валентин Якович Мороз, народжений 1936 року на Волині (не ідентичний з совєтським поетом Валентином Леонидовичем Морозом, з Кіровоградщини, 1938 року народження), — також поет. Подана в цьому числі «Сучасности» збірка його поезій передруковується із машинописного захалявного видання, що його поширюють засобами самвидаву на Україні. Публікуємо цю збірку без відома і згоди автора. — Редакція.


Могила Валентина Мороза на 5-му полі Личаківського цвинтаря