четвер, 18 серпня 2022 р.

Китайський фортель Зеленського, який може коштувати Україні підтримки з боку США

 



У журналі Newsweek з'явилася під заголовком «Наратив Зеленського міняється» стаття* Стіва Кортеса, в минулому співробітника Fox News і News Max і радника Трампа у перебігу його президентської кампанії. Своєю статтею Стів Кортес уперше в західних медія завдав дошкульного удару персонально по Зеленському:
«Володимир Зеленський дедалі більше розкриває свою справжню суть.
Протягом кількох місяців американська преса і знаменитості обсипали українського президента безперервними лестощами. Але тепер реальність його правління в Україні стає очевидною навіть для його найзатятіших прихильників у США, багато з яких виявилися республіканцями».
Автор зазначає, що буквально останніми днями посил щодо Зеленського в західному медійному полі змінився. Приміром, Томас Фрідман з The New York Times запустив «пробну кулю» - чіткий сиґнал безпосередньо від одного з найнадійніших стенографістів Білого Дому. Йшлося про те, що офіційні особи США значно більше занепокоєні керівництвом України, ніж показують, а між Білим Домом і Зеленським існує глибока недовіра.
Кортес вважає, що представники адміністрації Байдена, котрі раніше беззастережно підтримували Зеленського, тепер починають замислюватися, чи не є ця стратегія марною. Автор матеріялу припустив, що це пов'язано з тим, що навіть американська військова машина має межі.
«Що це за побоювання щодо України? Ну, по-перше, Зеленський править багато в чім так само, як і його противник Путін, котрий повсюдно засуджується. Зеленський закрив усі опозиційні ЗМІ в Україні, а потім заборонив опозиційні політичні партії. Він звільнив чиновників, аналогічних Генеральному прокуророві США та Директорові ЦРУ, причому звільнив обох у той самий день. Ще він заявив, що Росії доведеться вбити всіх киян до одного, щоб до нього дістатися.
Кому ми, мовляв, гроші даємо, кому ми допомагаємо? Кому це все потрібно? Ми вигодовуємо цю людину своїми грошима? Складається враження, що Зеленського намагаються злити.




Стів Кортес дуже суворо пройшовся по Зеленському. Особливо його обурило дане Зеленським 4 серпня ексклюзивне інтерв'ю** гонконзькій газеті South China Morning Post, в якому той через газету звернувся до Сі Цзіньпіна і, так би мовити, простяг йому руку дружби. Інтерв'ю це - вкрай невдале. Його ідею, безперечно, підказав Зеленському хтось із його радників. Ідея вкрай погана, а виконання ще гірше. Ось як Стів Кортес побачив сутність Зеленського, що розкрилася у цім інтерв'ю:
«Зеленський лише підняв планку, зробив американську ескалацію ще більшою помилкою. Він щойно звернувся до Китаю в інтерв'ю китайській газеті South China Morning Post. Він попросив прямих переговорів із Сі Цзіньпіном на тему допомоги Україні у військових діях та у відновленні України. Він відкрито звернувся до найнебезпечнішого ворога США — комуністичної партії. Цим жалюгідним зверненням, із капелюхом у руці, до тиранічного і жорстокого пекінського політб’юра Зеленський рішуче відмовляється від будь-якої претензії на роль зразка дотримання прав людини. ...Звертаючись до Пекіна, Зеленський закликає до благодійности — він просить допомоги в країни, яка безпосередньо фінансує війну в Україні за рахунок масштабних закупівель нафти в путіна. ...путін — бандит, зеленський — корумпований автократ, їхня боротьба не стосується життєво важливих інтересів США, а тому нема чого й допомагати. Можливо, Америка повинна наполягати на деескалації.
Далі цитую Юрія Швеця***:
США та їхні союзники бачать сучасну картину світу так: йде боротьба між табором добра і злом. На боці зла росія, китай, Північна Корея та Іран. Це табір хаосу, на противагу табору порядку та міжнародного права. Україна перебуває прямо на лінії фронту між цими двома таборами. Вислід цієї боротьби має визначити майбутнє людства у 21 столітті.
У Китаї все вирує: туди поїхала Пелозі, потім ще 5 сенаторів… Згадаймо «17 миттєвостей весни»: у Сталіна з'явилася підозра (яка підтвердилася — принаймні, у кіні), що Аллен Даллес, представник США, вступив у таємний контакт із представником Гіммлера Вольфом, чиєю метою є таємні сепаратні переговорів між США та Німеччиною, і Сталін розцінив це як кричущу зраду і небезпеку. Ось так і деякі американці розцінили зазирання Зеленського у вічі Сі: йде боротьба між двома таборами, і в цей час через лінію фронту, без узгодження з партнерами простягається пальмова гілка, рука дружби Китаєві, смертельному ворогові США і Західного світу. В інтерв'ю Зеленського є фрази, за якими, схоже, чутно голос «китаєзнавця» Арахамії, котрий за кілька місяців до лютневої аґресії хотів був щось там задемонструвати Заходові, сказавши: «А ми тепер, якщо що, до Китаю розвернемося, і Китай буде нашим стратегічним союзником». Закінчилося все це 24 лютого, а потім стало відомо, що Китай цілком підтримав, якщо взагалі не інспірував, цю аґресію путіна. І от тепер, згідно з South China Morning Post, Зеленський сказав приблизно таке: Китай — це велика країна, яка може, якщо захоче, поставити росію на місце.
Коротше кажучи, це інтерв'ю Зеленського збудило погані підозри в політичних колах США, мовляв, ми допомагаємо, вже вклали $54 мільярди, а тут, ні сіло, ні впало такий фортель: «рука дружби», канал комунікації між Даллесом і Вольфом.
Враховуючи, що на проміжних виборах цієї осени більшість в обох палатах Конґресу з великою ймовірністю отримають республіканці, цей фортель Зеленського (чи не підказаний йому з кремля через когось з ОПУ?) може коштувати Україні дуже дорого. Республіканці його точно не забудуть.
________________________
* Steve Cortes. The Zelensky Narrative is Shifting | Opinion
** Exclusive | Volodymyr Zelensky seeking ‘direct talks’ with China’s Xi Jinping to help end Russia’s invasion of Ukraine
*** Котел для окупантів на Півдні / Провал ППО противника / Атака на Зеленського в США // №294 - Юрій Швець