неділя, 21 серпня 2022 р.

Російська аґентура в Україні та ФСБ – головний чинник, який спонукав путіна до вторгнення

 



"Найважливішим завданням ФСБ було не допустити підготовки України до війни" *

19 серпня часопис The Washington Post опублікував статтю під заголовком «5 речей, що їх треба знати про провали російської розвідки перед вторгненням в Україну»**, яка є передмовою до опублікованої там же дуже ґрунтовної розвідки "Коли назрівала війна, російські шпигуни неправильно зрозуміли Україну і ввели в оману Кремль"***.
Автори обох матеріялів - журналісти Ґреґ Міллер і Кетрін Белтон. Кетрін відома як одна з найкращих журналістів, що спеціялізуються на російських спецслужбах.
За провалений російський план захоплення Києва, пишуть автори, відповідав таємний підрозділ ФСБ, який запевнив путіна, що уряд в Україні швидко впаде, і спрямував до Києва оперпрацівників для встановлення маріонеткового режиму.
А тим часом, «власний розвідувальний апарат України був пронизаний кротами». Американці, котрі попереджали українську сторону про те, що наближається аґресія, що путін готовий і прийняв рішення, мали всі підстави боятися, що надавана ними секретна інформація може опинитися в руках москви. [Це, до речі, — відповідь на закид Кулеби, що американці, мовляв, не надавали детальної інформації, — ось тому й не надавали. - L. P.-S.]
Отака була ситуація напередодні вторгнення, і путін мав підстави розраховувати на те, що його п'ята колона добре підготувала ґрунт для переможного маршу на Київ. Співробітники ФСБ настільки були впевнені, що діло йде й вони захоплять важелі влади і вчинять державний переворот, що за кілька днів до вторгнення вони почали давати вказівки своїй аґентурі у Києві покинути свої квартири, залишивши ключі для оперів, які мали приїхати в Київ разом із військами вторгнення, замешкати в тих квартирах і провадити свої операції. При цім радилися щодо того, яка квартира комфортабельніша, тобто вони ще й про комфорт думали. Навряд чи російські спецслужби телефонували умовному Рабіновичеві чи Медведчукові зі вказівкою зібрати манатки й залишити їм ключі від їхніх комфортабельних помешкань. Йдеться про аґентів-утримувачів конспіративних квартир — це аґент рівнем нижчий, непомітний, він не є аґентом впливу, це «сіра мишка», його головна функція — утримувати конспіративну квартиру або «поштову скриньку». Але, судячи з усього, таких аґентів було багато, п'ята колона була численна. [Сама ОПЗЖ чого варта] - беріть усю її верхівку, і я ґарантую, що на "Луб'янці", тобто у ФСБ в Москві, на кожного з них є аґентурна справа. Знаючи методи та форми роботи російських спецслужб, я можу, не боячись дуже помилитися, припустити, що серед утримувачів конспіративних квартир були партайґеносе ОПЗЖ, люди, які були в обслуговуючому апараті тих же Медведчука, Рабіновича та інших відомих діячів. Їх було багато — гадаю, йдеться про кілька тисяч тих, кого ФСБ вважала своєю аґентурою, тих, кого вона може залучити, хто безпосередньо перебуває на зв'язку чи то в оперів ФСБ, чи в особливо довіреної аґентури - аґентів, котрі керують мережею п'ятої колони. Отже, за часи незалежности в Україні завербовано тисячі аґентів. Деякі з них були «сплячими», і ось зараз прийшов час їх активувати.
Буквально напередодні вторгнення в Україну, український відділ Служби оперативної інформації ФСБ суттєво розширено: якщо до того він налічував приблизно 30 осіб, то напередодні вторгнення його чисельність збільшилася до 160.
Найважливішим завданням ФСБ було не допустити підготовки України до війни, і ФСБ з ним впоралася: [ЗЕлена] цивільна влада України до війни не готувалася [і зробила все, щоб значно послабити готовність до війни, напрацьовану за часів Порошенка]. У цій частині ЗА ДОПОМОГОЮ АҐЕНТУРИ російська спецслужба завдання виконала. Російська аґентура в Україні та російські спецслужби – головний чинник, який спонукав путіна до вторгнення.
[І це, як на мене, є найважливішим моментом, коли ми застановляємось, ЩО вможливило вторгнення російського фашистського монстра і весь той жах і горе, принесені ним на українську землю. Ось що: ПРОСТО ПЄРЄСТАТЬ СТРЄЛЯТЬ, гасло передвиборчої кампанії коміка Зеленського. Ось коли почав розкручуватися страшний маховик цієї війни. Зеленський, безперечно, - не автор цього гасла, він - виконавець. Автора треба шукати в одному з кабінетів зображеної на фотоколажі будівлі - головної контори ФСБ у москві. - L. P.-S.]

___________________
* Транскрипт уривків з крайнього випуску відеоблоґу Юрія Швеця "Аґентура ФСБ в Україні напередодні аґресії / “Вашинґтон Пост” // №297 - Юрій Швець https://www.youtube.com/watch?v=J6lw80jcfsI
** 5 things you need to know about Russia’s intelligence failures ahead of the invasion of Ukraine