понеділок, 30 вересня 2019 р.

Імпічмент Трампа. Погляд з України



За медом в осине гніздо... 
😉
Скандал навколо імпічменту Трампа з України теж виглядає некрасиво.
28 вересня 2019

"Я хотів би, щоб ви зробили нам послугу."
Ця фраза лежить в основі шокуючого телефонного дзвінка, під час якого президент Дональд Трамп закликав президента України Володимира Зеленського накопати бруду на Джо Байдена, нібито в обмін на розблокування військової допомоги для цілей оборони, яку він був заблокував. Під сильним тиском Трамп тепер оприлюднив стенограму телефонної розмови.
Що шокує найбільше, то це те, що в середу на прес-конференції, яка вразила до оніміння, Трамп заявив, що він усе ще вважає, що його розмова із Зеленським була "прекрасною", й будь-що протилежне - це "обридливе полювання на відьом". Він все ще не розуміє, що це ненормально вимагати від іноземного лідера, аби той допоміг йому в його виборчій кампанії.
Тож я поговорила по телефону з Брайаном Боннером, Brian Bonner, головним редактором газети Kyiv Post, щоб з’ясувати, як цей скандал виглядає з України.
По-перше, Боннер дав зрозуміти, що американці не отримають жодних публічних скарг від Зеленського. За його словами, український лідер "ходить по міннім полі" й не хоче псувати стосунків ані з американською політичною партією, ані зі самим Трампом. "Для України було б вельми згубним псувати стосунки з кимось, хто буде президентом ще один рік чи ще п'ять років". Будь-яка додаткова інформація про те, щО відбувалося між цими двома, "має надходити від американської сторони", - сказав Боннер.
Але в Україні добре зрозуміли, що блокування 400 мільйонів доларів військової допомоги Києву невдовзі перед тим, як Трамп зателефонував Зеленському, було вчинене навмисно. У перебігу телефонної розмови Трамп підкреслив, як добре Америка ставилася до Україні, але за це добро Україна не відплатила добром. Відтак Трамп тиснув на українця, щоб той розслідував висунуті ним теорії змови, пов'язані з виборами 2016 року, і його, Трампові, твердження про те, ніби Байден замішаний у корупції.
"Ці звинувачення абсолютно неправдиві", - каже Боннер, чия газета провела вичерпне розслідування всього цього.
Наприклад, Трамп твердить, що Байден "закрив" роботу "дуже-дуже доброго прокурора", який розслідував енерґетичну компанію Burisma, у правлінні якої сидів його син Гантер. Якраз навпаки.
"Джо Байден не мав нічого спільного із саботажем справи проти компанії Burisma", - каже Боннер. "Прокуророві Шокінові довелося піти, бо він мало займався корупцією. Він не мав бажання притягати компанію Burisma до кримінальної відповідальности". Не дивно, що Трамп перевернув усе з ніг на голову.
Европейський Союз, міжнародні кредитні аґенції й антикорупційні групи в Україні — усі вони закликАли звільнити "дуже-дуже доброго", за висловом Трампа, прокурора. Байден чинив так само. Наступник Шокіна підтвердив, що не було жодних ознак того, що Байден чинив щось протиправне. Те, що Гантер Байден скористався з імені батька, може виглядати сумнівним, але чим це відрізняється від того, як Іванка Трамп та її брати користають з імені свого батька для власної вигоди?
Що підводить нас до таємничого блокування військової допомоги Україні, відновленої лише після сильного двопартійного тиску з боку Конґресу. Законодавці від обох партій - у тім числі лідер сенатської більшости Мітч МакКоннелл - кажуть, що їм не дали жодних пояснень блокування.
"Призупинення військової допомоги - велика таємниця", - сказав Боннер. "Ми не знали, чому це трапилося".
Боннер глузує з Трампового пояснення, що він, Трамп, хотів переконатися, що ця допомога не живить корупцію. "Він надає військову допомогу корумпованим країнам, як-от Єгипет, тому ніхто не вірить цьому поясненню".
Ба більше, каже Боннер, "На Трампа дивляться тут насторожено й підозріло як на когось, хто шукає способу нашкодити Україні, щоб догодити Путінові". (Трамп звинувачує у вторгненні Путіна в Україну та в анексії ним Криму президента Барака Обаму, а не Кремль.)
До того ж, є химерна роль Трампового адвоката Руді Джуліяні, яку українці вважають заплутаною й неприємною. "Як відомо, Джуліяні давно намагався змусити Україну накопати бруду на Джо Байдена через Гантера", - каже Боннер. І у Вашинґтоні, і в Києві президентський адвокат уникав американських чиновників, які розбираються в українських справах. Натомість він покладався на скомпрометованих українських посадовців, які протистоять українським реформаторам і борцям з корупцією. Запобігаючи ласки в Білого Дому, ці посадовці сгодовували Джуліяні брехливі історії про Байденів і про справу Пола Манафорта, що їх він радо оприлюднював. Те саме робив і його бос.
Отже, що ми маємо: президент викручує руки закордонному лідерові, аби той допоміг йому виграти вибори 2020 року, - і координує цю незаконну дію з найвищою особою в американській юридичній ієрархії - з генеральним прокурором Вільямом Барром.
Найбільше шокує не просто готовність Трампа підірвати своє становище як президента, а те, що він абсолютно не усвідомлює, що він робить. На своїй прес-конференції він і далі прирівнював тиск Байдена на корумпованих українських чиновників, що його поділяли українські реформатори і европейські союзники, до своєї спроби примусити Зеленського допомогти йому переобратися.
Очевидно, українці розкусили Трампа, навіть якщо Зеленський не скаже цього публічно. Ukraine-gate - це про корупцію, Трампову корупцію.
Досі я не вважала, що запускати процедуру імпічменту мудро, бо це відволікатиме країну й нікуди не приведе. Тепер, з огляду на шантаж Трампом Зеленського, я не думаю, що в Конґресу є вибір.
Trudy Rubin — колумністка і співредакторка часопису The Philadelphia Inquirer. З нею можна зв’язатися за адресою trubin@phillynews.com.

Джерело: National View Column: Trump impeachment battle not pretty in Ukraine, either 
Переклад мій.

Не певна, що пан Brian Bonner, головний редактор газети Kyiv Post, на чию думку посилається авторка, розкусив Зеленського: невже про кловна зовсім нічого сказати? Чи просто авторка не хоче виходити за межі теми?


PS. Перекладаючи, спіткнулася була на фразі "український лідер "ходить по міннім полі"". Подумалося: якось дуже солодко, майже компліментарно звучить. Щойно дізналася що така фраза є у "методичках" для ЗМІ від ЗЕлені!!! Про ці "методички" повідомив, дяка йому, Вадим Лабас:
Подвезли новые методички.
Но даже у "высококвалифицированных диджитал специалистов" они не убедительны.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2464773447128323&set=a.1438135086458836&type=3
Невже Brian Bonner, який про себе пише "I am an American journalist who edits the Kyiv Post, Ukraine's Global Voice since 1995, їх теж від ЗЕлені отримує і їх додержується? Чи це простий збіг? 😉