четвер, 27 серпня 2020 р.

Ваґнерґейт Зеленського, або "перевірка на вошивість" Зе та його оточення

 


ВАҐНЕРҐЕЙТ ЗЕЛЕНСЬКОГО,
або як США провели "перевірку на вошивість" Зеленського та його оточення і як Банкова поставила під загрозу військову допомогу США Україні.
Оперативний захід №16...GF

"Практика - критерій істини."
Адам Сміт. «Дослідження про природу
та причини багатства народів"
"Рractice - criterion of truth."
Adam Smith. "An Inquiry into the Nature
and Causes of the Wealth of Nations"


Найголовнішим питанням при аналізі будь-якої події є питання "Що це?". Ви можете бачити колону танків, знати їхнє число, але не знати головного: "Що це?" - навчання, пересування, висування, початок наступу? Без цього знання від вашої інформації немає практичної користі.

Шум, піднятий навколо затримання групи найманців так званої "ПВК Ваґнера" ​​в Білорусі, мигтіння версій усіх зацікавлених сторін і поспішна видача найманців Росії керівництвом Білорусі - це всього лише видимі й не найважливіші факти.
Суть будь-якого явища завжди глибша. І страшніша...

Ця історія почалася не вчора і вже точно не в Білорусі. І, як не дивно, історія ця – не про найманців і країни. Ця історія про головне - про гроші. Точніше про бюджет США.

Бюджет США є завжди не тільки точне відображення внутрішньополітичних ситуацій в країні. Бюджет США є завжди точне відображення майбутніх зовнішньополітичних дій США.

$ 3,8 млрд. доларів, які виділяються в ньому на програму зі стримування Росії, на військову допомогу Україні на суму $ 250 млн. (разом із непрямими витратами близько $ 460 млн.), на посилення поточних санкцій проти російських газопроводів «Північний потік -2» і «Турецький потік», і виділення $ 3,6 млрд. на створення фонду для боротьби з Китаєм в Індо-Тихоокеанському реґіоні через активізацію китайських сил проти Тайваню прекрасно показують основні напрямки зовнішньополітичних дій і ступінь їхньої важливости для США.

В цілому, питання про військову допомогу Україні особливих проблем не викликало. Підтримка цього питання має двопартійну основу і прихильне розуміння основних політичних сил.

Проте, на початку року група американських конґресменів (Кріс Мерфі, Рон Джонсон і Джон Баррассо) відвідала Україну, зустрілася із Зеленським і 18.02.2020 передала свої міркування у доповіді від 18.02.2020 Комітетові з питань зовнішніх зв'язків Сенату США про результати свого візиту в Україну.

Доповідь була досить позитивна для України. Висновки та рекомендації про підтримку України також містилися у 120-сторінковій доповіді "THE RSC NATIONAL SECURITY STRATEGY", поданій до Сенату Дослідним комітетом з питань національної безпеки та закордонних справ.

Основний розлом думок з приводу військової допомоги Україні проліг у питанні про розширення рівня співпраці розвідувальних структур США та України і про підвищення рівня переданих Україні розвідувальних даних від США, в тім числі й повніших даних космічної розвідки, на чому наполягала частина членів Комітету Сенату США з внутрішньої безпеки та державних справ (Committee on Homeland Security and Governmental Affairs).

Проти цього активно виступало керівництво Національної розвідки США (Director of National Intelligence, DNI) та інших спецслужб.

Суть протиріч полягала у виробленні правильної і збалансованої стратегії відносин США з нинішнім керівництвом України в питаннях протистояння з Росією, котре протистояння наростає.

Національна розвідка США, посилаючись на дані Міністерства юстиції США, вказувала на великий рівень корупційности Зеленського та його оточення, їхню участь у сумнівних фінансових махінаціях, що може досить серйозно вплинути на характер рішень, що їх вони приймають. Крім того, були оголошені дані про можливу наявність у Зеленського подвійного громадянства – України та РФ – і, як наслідок, важелі активного впливу на нього з боку Росії.

Загалом, американці дуже цінують теоретичні висновки та експертні рекомендації, але знамените "практика - критерій істини" завжди залишатиметься основою американського раціоналізму.

Після досить гострих дискусій, пропозиція сенатора США (ім'я не розголошується) "so let's check, damn it..." - “тож перевірмо, чорт забирай...” була прийнята і втілена у розробку оперативного заходу №16...GF.

Фактично це є проваджуваний спецслужбами США захід з верифікації та документування зв'язків вищого керівництва України зі структурами РФ. Простіше кажучи, США вирішили провести "перевірку на вошивість" Зеленського та його оточення.

Суть заходу була досить проста. Залучена в якості довіреного учасника спецслужба Великої Британії (яка саме, не уточнюється) через систему Головного управління розвідки Міністерства оборони України запропонувала Україні участь в операції із затримання бійців т.зв. "ПВК Ваґнера", які воювали як на території України, так і на території Сирії та Лівії.

Треба одразу сказати, що самий результат операції із затримання дуже мало цікавив і США, і Велику Британію - участь Росії в сирійському та лівійському конфліктах спецслужби США добре віддокументували. В їхньому розпорядженні є близько двох десятків досить високопоставлених військовослужбовців ЗС РФ, захоплених у Сирії та Лівії (в тім числі й полковник, який числиться в РФ згорілим у БТР. 😉).

Головний результат для США - фіксація наявности\відсутности і обсяг витоків інформації з українських структур.

Виходячи з цього, США в якості свого представника ввели в цю операцію дуже далеку від реальних структур США, але відому в Україні людину.

Первинною інформацією про цю операцію з боку України володіли:

1. Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василь Бурба.
2. Президент України Зеленський, якого Бурба особисто поінформував безпосередньо, в обхід міністерства оборони і головнокомандувача ЗСУ Хомчака, і який безпосередньо санкціонував проведення операції.
3. Голова ОПУ Єрмак, який був безпосередньо присутній при доповіді Бурби.
4. Перший заступник секретаря РНБО Демченко.

Всі інші були залучені вже на етапі факту - вже після затримання в Білорусі.

Росія отримала щонайменше ДВА повідомлення від своїх внутрішньоукраїнських джерел про підготовку операції "українських і англійських спецслужб" і одразу вибухнула широкою інформаційною кампанією про "провокації та дезінформацію з боку України", що, власне, було вже лише додатковим підтвердженням витоку інформації з найближчого кола Зеленського.

Далі кожен грав сам за себе:
Зеленський, явно намагаючись відвести підозри від себе, звільнив Бурбу, пообіцявши йому тихе повернення "коли все вляжеться";
Бурба, розуміючи, що він перший у списку, почав розповідати про "секретарку, яка була присутня при розмові";
Єрмак оформив лікарняний, хоча весь час сидів на Банковій.

Але суть вже не в цім.

Американські та англійські спецслужби зафіксували витік інформації й можливі канали цього витоку.
Висновки з цього факту зроблено, й вони дуже сильно вплинуть на багато процесів і багато доль в Україні.


P.S. Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, який відвідав Україну 18 серпня, катеґорично відмовився зустрічатися з адміністрацією Зеленського, коротко поговорив із Тараном, проінспектував своїх "морпіхів" у Маріуполі, подякував їм за службу й потім довго обговорював ситуацію в посольстві з цікавими йому людьми.


P.P.S. Схема операції, покладена в основу проведеного в Україні оперативного заходу №16...GF, є частиною навчального курсу слухачів першого ступеня навчання (1-2 рік навчання) Британської академії розвідки (Intelligence Assessment Academy, IAA).
Оце так утнули... 😉
Зате у нас у військовій розвідці більше генералів, ніж у всій британській армії! 😉

Джерело: https://timeze2019.blogspot.com/2020/08/16gf.html



...24 серпня Любов Величко опублікувала в YouTube довге (майже 45 хвилин) інтерв'ю з безпосереднім учасником цієї спецоперації*. У його свідченнях дуже важливими є дати. За його словами, «Зеленський дізнався про спецоперацію вперше десь у березні». Також про неї знали цілий ряд осіб у ГУР МО та в СБУ. Проте російські спецслужби не мали про неї ані найменшого уявлення аж до нещасливої наради в ОПУ 24 липня. А от після цієї наради, на якій Єрмак дізнався про багато деталей спецоперації і наполіг на її перенесенні, в ФСБ РФ швидко довідались про неї і, як наслідок, змогли визволити «ваґнерівців» із пастки, яку їм підготували українські спецслужби.

«Мені достовірно відомо, що вже надійшли вказівки знищувати всі матеріяли справи, що стосуються даної спецоперації в усіх правоохоронних, і не тільки органах, України», - стверджує чоловік, який дав інтерв'ю. І він наполягає, що парламент має створити тимчасову слідчу комісію. Бо інакше, якщо не буде з'ясовано правди про зрив цієї спецоперації і про винних у цім зриві, то «просто я не уявляю, як після такого якісь правоохоронні органи плануватимуть такого роду спецоперації».

Звісно, можна припустити, що Банкова докладе всіх зусиль до того, щоб ТСК не була створена і взагалі щоб усі медіа, лояльні до Зе-влади, чим швидше забули про всю цю історію. Найімовірніше, так і станеться, й будь-які нові викриття просто іґноруватимуться. Але це не означає, що жодних наслідків у цій історії не буде. В усякому випадку можуть бути наслідки з боку США, причім ці наслідки можуть бути тим гірші для України, чим сильніше Зе-влада намагатиметься робити вигляд, що «нічого не було».




Мій скорочений переклад: