четвер, 15 липня 2021 р.

Відставка Авакова. Чому він пішов? Версії

 


АВАКОВ — УСЕ?
Щоб акуратно висловити свою думку з приводу відставки міністра, треба повернутися у 2014 рік і згадати, що і як там відбувалося. Спочатку пройшли президентські вибори, на яких в одному турі, чого ще не було в історії України, переміг Петро Порошенко. Тепер важко сказати напевне (можливо, і йому самому), чи очікував він такого стрімкого прориву на Банкову, але щось підказує, що навряд. Інакше, вже восени, на парламентські вибори йшла би більш згуртована і однорідна партія, яка однозначно не мала б назви «Блок Петра Порошенка».
Є безліч політологічних, психологічних та інших причин того. Зупинятися на них немає сенсу, але іменна партія - це завжди не добре, і правильно, що стався ребрендинґ партії, і шкода, що занадто пізно. У підсумку, політична сила Пороха не стала не те що монобільшістю, але навіть провідною політичною силою, а це значить, що уряд формувала політична сила, яка зібрала найбільше голосів, а саме Народний Фронт. Власне кажучи, НФ і БПП стали ядром коаліції, але прапор для формування уряду був у НФ, і тому ключові пости Кабміну зайняли люди саме цієї політичної сили. У тому числі - прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і навіть генеральний прокурор Юрій Луценко.
Дуже часто ті чи інші дії, помилки і провали валили на Пороха, і він від них не відпльовувався, але абсолютно марно. Велика частина того, що викликало невдоволення, була результатом діяльности не його людей, а союзників по коаліції. Простіше кажучи, на нього валили те, до чого він, за Конституцією, не мав жодного відношення і, мало того, ці посади обіймали люди, яких він не призначав і які не належали до його політичної сили.
Насправді, практично весь уряд був заквотований під кандидатів НФ, і це наочно проявилося, коли Яценюк був змушений подати у відставку з поста прем'єр-міністра. До речі, в нього тоді летіло стільки тухлих яєць, але якщо порівняти те, що робилося при ньому, і те, що діється за поточного уряду, то волосся в жилах встає дибки. Коротше, Гройсман теж пройшов на пост прем'єра за квотою НФ.
Каюся, через географію, мені здавалося, що Грося - креатура Пороха, і, коли його призначили прем'єром, я незаслужено дорікнув Порохові. Це здавалося органічним, і, коли сам Гройсман сказав, що його призначення ніяк не пов'язане з Порохом і що він пройшов за квотою НФ, довелося зануритися в тему і визнати свою помилку.
Так от, Аваков пройшов за квотою НФ і, загалом, як і весь уряд, діяв підкреслено незалежно від глави держави, і навіть не раз там виникали гучні розборки. Ну, а якщо уважно придивитися до того, що таке НФ і звідки він узявся, то виявиться, що це шматок Йуліної Батьківщини, який відколовся. Вона до Майдану «хворіла» на Качанівці, і поки там перебувала, суворо заборонила своїй піхоті брати участь у Майдані.
Мені це особисто казала її піхота, що стояла наметовим табором навпроти ЦУМу, а через дорогу починався Майдан. Вони стояли під Печерським судом, котрий вже давно спакував Йулю й давно замкнув її у колонії, а вони все стояли, невідомо навіщо. Так от, смикнуло мене якось спитати, чому вони не перенесли наметів через дорогу, і на це вони відповіли, що це - не їхня справа і що Юлія Володимирівна наказала навіть близько не підходити до Майдану.
І справді, під час кількох замісів з міліцією, з боку Бессарабки, їх ніхто не чіпав. Міліцейських вони не цікавили. Врешті частина діячів від Батьківщини все ж з'явилася на Майдані під своїм брендом. У повітрі чувся запах змін, і, мабуть, вони вирішили не пропустити шансу, а потім пішли круті розклади й відступати було нікуди. Наприклад, проти Яценюка порушили кримінальну справу за заклики до повалення влади, і, коротше, в цю гру довелося грати до кінця. Що було далі - всі прекрасно знають.
Але тут важливо те, що до Йуліної посадки її близькі соратники оберталися в її колах, а вона, як відомо, по-жіночому, дуже близько спілкувалася з бородатою бабусею, а коли так, то і вся інша братія була з ним, щонайменше, добре знайома й мала якісь справи. Коротше, НФ був такою собі ситуаційною групою, яка відбрунькувалася від Батьківщини, з усіма наслідками, що випливають.
А тепер з 14 року перенесемося в 19-й. Якщо пригадуєте, між обранням президента і початком роботи нового парламенту пройшло близько чотирьох місяців, і практично весь цей час уряд намагався демонструвати свою лояльність до нового президента й і готовність працювати далі. Збоку це гляділося дешево й нерозумно, але насправді, все було трохи не так. Адже по суті, НФ умив руки на виборах і просто помер, аби не заважати грі бородатої бабусі. Мабуть, за своє харакірі вони хотіли отримати друге життя вже за нової влади, але в зелених посади були розписані для своїх, і стара піхота, нехай і лояльна до її власного шефа, не пройшла фейс-контролю, оскільки було оголошено, що тепер у владі будуть “нові обличчя”.
Це зараз зрозуміло, що гасло про "нові обличчя" було підняте лише для того, щоби бородата бабуся не посватала людей з Йуліної обойми. Поява старих і зношених облич часів Януковича це підтверджує, і це не стало якоюсь проблемою. До речі, після того, як Йуля перебісилася і змирилася з тим, що її в першому турі “зробив” комік, вона теж ходила на поклони і до бородатої бабусі, і до стендапера з проханням про те, щоб їй дали хоча би прем'єрське крісло потримати, якщо з президентським не склалося, але цей номер не пройшов. Вона навіть у коаліцію просилася до зелені, але їй популярно пояснили, що «пісня про зайців не актуальна», і їй довелося піти до саду.
Уся ця історія потрібна лише на те, щоб зрозуміти, що в таких умовах на місці залишився тільки Аваков, і для цього йому треба було зробити щось таке, чого не зміг ніхто з його колєґ. Що то було - зараз вже не цікаво, інша справа, що за весь час перебування на посаді міністра внутрішніх справ він, безумовно, кілька разів міг увійти в історію, але кожен раз в неї вляпувався. Для мене він остаточно скінчився, коли я побачив на власні очі, як почалися реформи і на що вони перетворилися, за прямого саботажу міністра. Він міг увійти в підручники історії, але увійде в сад. А далі, його зальоти вже перестали бути чимось незвичайним і перейшли у розряд статистики.
Зараз ходить багато чуток щодо того, чому він пішов і з чим «не зміг змиритися», але нас ці міркування аж ніяк не зворушують, бо список того, з чим він змирився, вже такий довгий, що жоден новий пункт вже просто не може стати істотним. Там немає якихось принципів, які би змусили на такий крок, чи чогось подібного.
Як було у старій пісні Висоцького, «Нам прєдставляєтся совсєм простая штука…», а саме, оскільки янелох – пацієнт не самостійний і піддається навіюванням, то, мабуть, це була остання й невдала для Авакова битва за реґентство. Адже останнім часом ім'я Авакова миготіло в повідомленнях про те, що він веде переговори з міністром економіки чи торгівлі якоїсь европейської держави. Це не є компетенція міністра поліції, а тому він явно заходив не на свою територію, що дозволено лише за наявности особливого статусу, як в Єрмака, наприклад.
Адже більшу частину «переговорів» чи «ухвал», що їх він виконував, він просто не мав права робити. Тобто, він виконував низку функцій, закріплених Конституцією за президентом. Ба більше, жодна призначена особа навіть близько не може підходити до питань, що є у виключній компетенції обраної особи. Проте, спокуса велика, коли бачиш маріонетку й нитки, що за них можна смикати, і здається, тільки простягни руку - і все, ти можеш себе записувати у кардинали Рішельє. Але щось пішло не так.
Зрозуміло, що на його місці не може опинитися щось порядніше, але в цьому разі про порядність зовсім не йдеться. Коротше, для себе ми цю тему закриваємо, навіть до ладу її не розкривши, і повернутися до неї доведеться, тільки якщо екс-міністр почне висипати цікавий компромат. А доти все, як у старій приказці: «Помер Никодим, то й фіґ із ним!»



Ну що, вже всі "експерти" висловилися щодо відставки собакова?
А я не звик рефлексувати, поки не сформував власне бачення. Тим більш, у разі такої події.
Тепер те, що хотів сказати.
1. Я не очікував на це – це м'яко кажучі. У собакова - держава всередині держави. Власна армія з важкою артилерією, бронетехнікою, авіапідтримкою. Плюс купа парамілітарних формувань навколо неї.
2. Цей крок - 100% прорахований, а не спонтанний. Це трапилося одразу ж після жахливих для України результатів турпоїздки зеленого лакея до фрау рібентроп. Заява мадам свідчить про те, що вона особисто і її штазівсько-газпромівське оточення цілком не проти ліквідації "проблеми України" (точніше України) за планом х..йла (швайншмайсера). Отже, після запуску х..йлопотоку агресія може розпочатися у будь-який момент. На Європу це не вплине аж ніяк.
3. Саме тому, на мою думку, собаков не хоче брати участі у процесі ліквідації України, де він особисто є власником великих активів. Чи мільярдер він? Я не виключаю. А за умови капітуляції і перетворення України на васала х..йлостану він втрачає геть усе. До речі, я вважаю, що саме це й було причиною того, що "ХНР" х..йлу-суркову створити не вдалося.
4. Поки це виглядає ультиматумом. Хоча є певні шанси, що лігву резидента вдастся зібрати 226 голосів за відставку. Але це буде піровою перемогою. Тому собаков сподівається залишитися на посаді, укріпивши позиції до стану співвласника країни. І тоді вже рулити країною фактично буде він одноосібно.
5. У разі відставки собаков збереже майже всі важелі впливу на мусарню. Змінити все керівництво всіх підрозділів, управлінь... плюс Держприкордонслужби – у зельца нема такої лави запасних. Від слова "абсолютно". Отже, наступник від клоунської шайки не отримає повного контролю над міністерством. А собаков може у будь-який момент натиснути на потрібні кнопки.
6. Але час, коли він ще зможе повністю контролювати ситуацію в мусарні – обмежений. Тобто, на нас очікують якісь події вже незабаром. Які? Перше, що спало на думку – дострокові президентські вибори. На яких собаков вже буде гравцем. І не на боці лакея і його кодли. Цілком можливо, шо підтримає папірєдніка. Плюс, він має потужну групу серед лакеїв верховного шапіта, яку повністю контроює і яка може блокуватися з будь-ким проти зельців. До того ж, у совбакова цілком "робочі" стосунки з усіма олігархами.
7. У разі усунення собакова з посади зельц може стати мішенню. І захищати його ніхто не буде. Навіть, якщо він зникне, ніхто, крім його найближчого оточення, яке приросло до корита, шкодувати не буде. Я зрозуміло пояснив? (це крайній шанс, якщо не собакову не вдастся бліцкріг, але..)
8. Що ще? Вагнергейт може вибухнути так, що мало не буде нікому з зеленої кодли.
9. Чи торкнеться це кожного з нас? Так, безумовно. Бо х..йло з сокирою вже напоготові за поребриком і пильнує за тим, що відбувається у "братній країні". Лист вчора українською) - ДУЖЕ показовий.
10. На нас насуваються важкі часи. Отже, готуйте зброю і готуйтеся морально до них. Нудно не буде, це точно.


Апдейт:
Ну що, гойдалки запущено? лакеї відправили собакова у відставку. Зельц вважає, що це дасть йому змогу контролювати ситуацію, коли він пропихуватиме "план швайншмайсера" через зраду для закріплення капітуляції.
Щурик побіг. Але незабаром повернеться. Бо газ без посади ніхто йому просто так видобувати не дозволить. Як і керувати Гепінськом і областю.