четвер, 19 вересня 2024 р.

Справа Фаріон: доказів проти Зінченка нема, але його залишають під вартою

 


⚡️ На судовому засіданні у справі Фаріон, крім "прохання" підозрюваного залишити його під вартою, з'ясувався головний факт слідства: знаряддя злочину досі не знайдено.
Це процесуально правильно. 😉
Організатори цієї вистави не послухали нашої поради й поквапились поховати тіло вбитої - тепер невідомо, ЩО повинні знайти доблесні українські "мєнти". Ексгумація невідворотна, але там явно будуть цікаві сюрпризи типу "стріляли з двох сторін".
tZE inform
Отже, 18-річного В'ячеслава Зінченка, проти якого немає жодних доказів, триматимуть за ґратами ще чотири з гаком (!!) місяці - до 25 січня 2025-го! Про скажений тиск на львівських правоохоронців і жерців Феміди з боку зацікавлених осіб вже писалося. Схоже, Печерський суд у Києві і Галицький у Львові, як то кажуть, - обоє рябоє: "компенсують" бездарне слідство безпідставним замовним продовженням термінів тримання під вартою.
Зате одна пренеприємна особа, за повідомленням "Львівича, телеграм-каналу №1 у Львові", ухвалою суду задоволена. Може, це й була основна мета сьогоднішнього судового засідання?


Слідство у справі Фаріон було неповне і проводилося з процесуальними помилками й порушеннями

https://lesinadumka.blogspot.com/2024/09/blog-post_16.html


Ймовірного вбивцю Фаріон поліція відпустила

https://lesinadumka.blogspot.com/2024/09/blog-post_13.html


Вбивство Фаріон. У Львові хочуть все одразу закрити - і Зінченка, і справу?

https://lesinadumka.blogspot.com/2024/09/blog-post_82.html



понеділок, 16 вересня 2024 р.

Слідство у справі Фаріон було неповне і проводилося з процесуальними помилками й порушеннями

 


Ігор Швець,
у минулому співробітник української кримінальної міліції, капітан За інсайдерською інформацією, судове засідання, яке мало відбутися 16-го вересня, перенесено. Ігор Сулима, захисник підозрюваного В'ячеслава Зінченка, цієї п'ятниці отримав матеріяли слідства і потребує часу на ознайомлення з ними. ...Я вже наголошував, що найважливіші для розкриття вбивства хвилини й години — це перші хвилини й години, коли на місце вбивства приїжджає і починає працювати оперативно-розшукова група. Усе має бути розписане по хвилинах, по секундах: подвірний обхід, зняття відео з камер відеоспостереження, обхід території, робота за свідками, робота на місці злочину, робота зі збирання доказів на місці злочину, пошук убивць, оголошення перехвату та инших засобів блокування місця можливого вбивства — оце все має бути відпрацьоване до секунди. І в мене питання: чому пан Ігор Сулима не пише клопотання про допит на поліграфі поліцейських, які прибули першими на місце злочину?
Я вже подавав ідею допитати на поліграфі всіх людей, які, можливо, причетні до вбивства Ірини Фаріон, які мали з нею конфлікти протягом останніх пів року. А також допитати В'ячеслава Зінченка на поліграфі. Тільки не на поліцейському поліграфі, а на незалежному, і бажано, щоб це робив спеціяліст з Европи, незалежний спеціяліст. А чому б не допитати на поліграфі поліцейських, які прибули в перші хвилини на місце вбивства? Пам'ятаєте, як хтось із журналістів обмовився й написав, що, прибувши на місце, поліцейські деякий час не знали, що вбито Ірину Фаріон. Чому не знали? Чи тому, що її обличчя було спотворене наскільки, що вони не могли її впізнати? Припустімо, що так. Але ж вони працювали зі свідками, так? А свідки, котрі вибігли, чули, як вона кричала, бачили її вбитою, бачили автомобіль, в якому сидів чоловік, який начебто телефонував у поліцію, а потім заднім ходом виїхав через арку. Тоді що виходить - що поліцейські не опитали свідків, якщо вони якийсь час не знали, кого вбито?
Далі, де поділася куля? Адже ж існує процедура: приїжджають люди зі спеціяльних служб, забирають тіло, виписується направлення на судово-медичну експертизу, тіло відвозять у морг. І це все процес, за яким має стежити слідчий поліції, котрий його документує, кожен крок документується. Де це все? Хто це робив?
Отже, підходимо до питання, хто це робив. Який склад оперативно-розшукової групи? Хто приїхав першим на місце вбивства? Львівська патрульна поліція прибула перша за викликом чи група швидкого реагування, ГШР? Чи першою приїхала оперативно-розшукова група поліції? Кожна з цих груп виконує свої специфічні завдання, а в місцевому райвідділі поліції чи патрульній поліції є затверджений, під печаткою склад цієї групи, стороння людина в такій групі бути не може.
Тож хто прибув на місце злочину? Як вони діяли? Чому не знали одразу, що стріляли у Фаріон, попри те, що свідки повибігали на вулицю і кричали, що її вбили. Де куля? Де зброя? Де автомобіль, який був у дворі? Чому не працювали камери? І чому одна камера, яка працювала, була закрита? Чим закрита? Чи перевірили підвали будинку, дахи будинку? Чи в свідків відібрали пояснення і чи їх відтак опитали під протокол наступного дня? Усе це повинні були робити поліцейські, які прибули на місце вбивства. Хто вони? Чи прибув слідчий прокуратури? Хто прибув? Оцих усіх людей треба прогнати на поліграфі, тому що багато неточностей, багато шероховатостей, багато незрозумілого в діях поліцейських в перші хвилини і години після вчинення замаху.
Особливо важливий збір речових доказів. Хто їх збирав? Усіх, хто збирав речові докази на місці вбивства, потрібно першими прогнати через поліграф. Тому що це дуже важливо. А поліграф не обманеш.
Цей матеріял, як і попередні мої матеріяли, адвокат Ігор Сулима може використовувати для захисту В'ячеслава Зінченка. Прошу його подати клопотання у львівський суд про прогон через поліграф поліцейських, які прибули в перші хвилини й години на місце вбивства Фаріон. Від цього дуже багато залежить в розкритті вбивства і доведенні невинуватости В'ячеслава.




...Те, що В'ячеслав Зінченко не є вбивцею, ми зараз доведемо, виходячи зі слів доньки Ірини Фаріон Софії Особи, яка проходить свідком у справі про вбивство її матері. Вона сказала, що її мати ввечері вийшла з дверей свого парадного й чекала на таксі. А всі ж кричали, що людина в капелюсі, в окулярах, в червоних рукавичках була у дворі одна, що ця людина вбила Фаріон і втекла. Так? Ну, як же ж вона була одна? Свідки бачили біля арки автомобіль, у ньому сидів чоловік. Свідки підбігли і сказали тому чоловікові: “Ви бачили? Людину вбили, дзвоніть на швидку.” Той сказав: “Я знаю”. Позвонив чи не позвонив, але дав задній ход і виїхав з двору.
В момент вбивства у дворі було як мінімум двоє людей. Двоє! Доказів того, що одним із них був В'ячеслав Зінченко, нема [Ігор Швець наголошує* на дуже суттєвих відмінностях у зовнішності між Зінченком і персонажем у панамі, темних окулярах і червоних рукавичках: зріст, риси обличчя, фіґура тощо. - L. P.-S.]. А це є ще один доказ того, що версія, нібито Славік Зінченко вбивця, розсипається.
Зі слів доньки, людина, яка ймовірно вбила Ірину Фаріон, пострілом влучила їй у голову, коли вона бігла. А це може зробити тільки досвідчений стрілець. А В'ячеслав Зінченко ніколи зброї в руки не брав, тому що з дитинства професійно займався футболом.
Тому постає питання: хто сидів в автомобілі? Чи це було таксі чи не таксі? Що повинна була зробити поліція, коли вона приїхала на виклик? Провести огляд місця події. Чи провели? І як провели? Треба було опитати свідків, які сказали, що біля арки стояв автомобіль. Свідки могли назвати марку авта і прикмети людини, яка була за кермом. Чи й цього поліцейські не зробили? Чи недбало зробили?
Що ще повинні були зробити поліцейські? Зняти протектори шин. Автомобіль стояв довгий час на асфальті, на пилюці, потім різко рвонув, виїхав з арки. На мою думку, на асфальті, на пилюці мали залишитися чіткі відбитки протекторів шин. Сиплеш порошечком, і гарно видно малюнок протекторів.
Чому цього не зробили правоохоронці? Адже того автомобіля не знайшли. У Львові є сім таксопарків - могли перевірити і знайти це авто, навіть якби його сховали. Де знімки протекторів шин? Пропали з матеріялів карної справи? Чи їх вкрали? Чи цієї версії поліція взагалі не відробляла?
Усе це адвокат Ігор Сулима повинен викласти в суді. Йому потрібно не стояти там у позі страуса й ледь чутним голосом виправдовуватись і виправдовувати В'ячеслава Зіченка, а переходити в атаку, тому що, на мою думку, слідство було неповне, його проводили з процесуальними помилками й порушеннями.
Свободу В'ячеславові Зінченкові!
__________________
* Ймовірного вбивцю Фаріон поліція відпустила
https://lesinadumka.blogspot.com/2024/09/blog-post_13.html


Справа Фаріон. Підозрюваний Зінченко за ґратами без будь-яких доказів



Вбивство Фаріон. У Львові хочуть все одразу закрити - і Зінченка, і справу?


Про деякі деталі біографії Ірини Фаріон


пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Вбивство Фаріон. У Львові хочуть все одразу закрити - і Зінченка, і справу?

 


Підозрюваному у справі Фаріон 18-літньому В'ячеславові Зінченкові проводять амбулаторну судово-психіятричну експертизу. Оскільки доказів немає, вирішено оголосити його неосудним і все одразу закрити - і Зінченка, і справу?
tZE inform

А тим часом...
Дочка Фаріон та її адвокатеса Н. Романик провели у Львові пресконференцію, на якій вони обидві оголосили, що вимагатимуть змінити статтю на таку, що передбачає довічне ув’язнення.

У пресконференції також брав участь священик УГКЦ, котрий заявив, що він підтримує (??!) їхні вимоги.

Адвокатеса заявила, що їй стали відомі факти, які, нібито, "дають вагомі підстави для такої зміни". Які саме факти, вона сказати відмовилась.

Говорячи про підозрюваного, і правничка, й дочка Фаріон імені його не згадували, обходячись займенниками "він", "його" тощо й називали його "вбивцею", що, без відповідного вироку суду, є наклепом.

На пресконференції, адвокатеса Романик, звертаючись до журналістів, повчала їх, як саме, на її думку, вони мають висвітлювати цю справу.

Усе це - відвертий тиск на слідство і пресу. Тим самим - тиском - за кожної нагоди зайнятий і лідер "Свободи" Тягнибок.

Раніше волонтер-розслідувач справи Ігор Швець, колишній оперативник міліції, повідомив інсайдерську інформацію про те, що львівська поліція ймовірно спонукала свідків, сусідів Фаріон, змінити свої свідчення і вказати на Ярослава Зінченка як на того, хто, буцімто, стріляв у Фаріон, хоча до того вони описували цілком иншу людину.

Ігор Швець також повідомив, що захисникові Зінченка Ігореві Сулимі слідчі відмовляють (!!!) у доступі до матеріялів справи, посилаючись на таємницю слідства (??!).

От мені цікаво, чи у Львові кому-небудь - владі, правоохоронним органам, адвокатурі, ЗМІ, адептам Фаріон - відомо, що таке презумпція невинуватости?

Судове засідання у справі призначено на 16 вересня.


Ймовірного вбивцю Фаріон поліція відпустила

https://lesinadumka.blogspot.com/2024/09/blog-post_13.html


Справа Фаріон. Підозрюваний Зінченко за ґратами без будь-яких доказів





Ймовірного вбивцю Фаріон поліція відпустила

 




Ігор Швець,
в минулому співробітник української кримінальної міліції, капітан
...Скажу для батьків В'ячеслава Зінченка, шановних Федора і Олени: у Львові все проти їхнього сина - і місто Львів, і судова система, і правоохоронна система, і влада Львова. Всі зацікавлені в тому, щоб убивцею Фаріон суд визнав В'ячеслава Зінченка. Вони зацікавлені закрити справу, вони зацікавлені не шукати справжнього вбивцю, вони зацікавлені посадити людину, яку призначено на роль цапа-відбувайла, посадити на довічне.
Перша доба - найважливіша доба в розкритті вбивства. Якщо за перші три доби вбивство не розкривається, воно може бути не розкрите взагалі. В перші три доби після вбивства Фаріон стояло завдання перевірити якнайбільше людей, що могли мати стосунок до вбивства.
Звісно, коли ти перевіряєш людей, а список, я думаю, був досить великий, то ти повинен когось відсіювати, а когось і затримувати. Це аксіома. В перші три дні після вбивства Фаріон поліція взяла 900 пояснень. А скількох людей перевірили на причетність до вбивства Ірини Фаріон? Вони відбирали пояснення просто від фонаря? Чи перевіряли на причетність до вбивства? Перевірка на причетність – це теж аксіома. Скількох людей перевірено, поліція навіть не сказала - таємниця слідства.
Ну, яка це таємниця слідства? Коли перевіряють людей на причетність до вбивства, когось повинні затримати. Це теж аксіома оперативно-розшукової роботи. Затримати хоча б для перевірки, для відпрацювання. Хоча би.
У справі вбивства Фаріон, в перші три доби нікого не затримували. А точно не затримували? А може затримували? У мене є інсайдерська інформація, що в першу добу львівські поліцейські затримали людину, молодого хлопця за підозрою у вчиненні вбивства Фаріон. Затримали завдяки показам свідків. Молодого хлопця, який дуже підходив під опис, даний поліцейським свідками, мешканцями будинку, де проживала Фаріон. Що найголовніше, цей хлопець був на 10 сантиметрів нижчий від Славіка Зінченка. За свідченнями, вбивця Фаріон був невисокий на зріст, трошки більше 1,7 метра.
Розумієте? Дуже суттєва різниця у зрості між В'ячеславом Зінченком і тією людиною, яка два тижні сиділа в дворі будинку, де мешкала Фаріон, у бутафорському капелюсі, в бутафорських лижних окулярах. Різниця в зрості! Ми вже говорили про відмінності від В'ячеслава Зінченка: ямочка на щоці, дівочі руки, без кадика, тонкі риси дівочого обличчя, сутула спина та инші фізіологічні відмінності справжнього, можливо, вбивці Ірини Фаріон. І суттєва прикмета: менший зріст. Про це заявляли й заявляють свідки.
І львівські поліцейські затримали молодого чоловіка, який відповідав прикметам, наданим їм свідками. Затримали. І що далі? А далі вони його відпустили. Просто відпустили. Чому так? А тому що він львів'янин. Львів'янин - от і все. І ми навіть не знаємо, кого вони затримували. Як перевіряли цього молодого хлопця? На яких підставах його відпустили? Чи він мав алібі на момент убивства? Наскільки глибоко його перевіряли?
Але, повторюю, за інсайдерською інформацією, його затримали в перші 24 години - і відпустили. І ми не знаємо ні ім'я, ні прізвища. Мав цей хлопець аліби чи не мав? Не знаємо взагалі, звідки він.
Ще є інформація, що свідки, жильці двору Ірини Фаріон, поміняли свідчення. А це дуже важливо. За інсайдерською інформацією, коли відпустили цього хлопця, львів'янина, який начебто був у дворі Ірини Фаріон і якого начебто затримали поліцейські за наданими свідками прикметами, до них, до свідків, прийшли поліцейські, поговорили з ними й начебто попросили поміняти покази. Це було тоді, коли поліція вже вийшла на слід В'ячеслава Зінченка, і свідки, жителі двору Ірини Фаріон, поміняли покази.
Спочатку вони показували на цього затриманого львів’янина, який був на 10 сантиметрів нижчий за В'ячеслава Зінченка, а потім вони почали показувати вже конкретно на В'ячеслава Зінченка. Себто покази вони давали повторно. Себто поліцейські, можливо, просто показали їм фото Зінченка, після чого вони поміняли покази.
Бачте, яка історія…

Джерело:
ВБИВСТВО ФАРІОН. ЙМОВІРНОГО ВБИВЦЮ ПОЛІЦІЯ ВІДПУСТИЛА


Справа Фаріон. Підозрюваний Зінченко за ґратами без будь-яких доказів


Про деякі деталі біографії Ірини Фаріон

https://lesinadumka.blogspot.com/2024/09/blog-post_8.html





вівторок, 10 вересня 2024 р.

Справа Фаріон. Підозрюваний Зінченко за ґратами без будь-яких доказів

 


Справа Фаріон доводить те, що давно відомо всім. В цій країні вигадати будь-яке звинувачення будь-якій людині, запроторити її за ґрати без будь-яких доказів і тримати там скільки завгодно - це повсякденні реалії "українського правосуддя".
Не мовчіть, бо будете наступними!
tZE inform




Ігор Швець, оперативник міліції в минулому, історик і журналіст:
Не дамо розтерзати В'ячеслава Зінченка!
В'ячеслава пресують. В колонії №4 у Львівській області, де він зараз утримується, його посадили у прес-хату.
До нього в камеру підсаджують невідомих людей, карних злочинців. Цього не мають права робити, тому що В'ячеслав - підслідний, він не скоїв злочину, він не має вироку суду. Невідомі люди, карні злочинці, тиснуть у камері на В'ячеслава фізично, психологічно, примушують підписати якісь папери, примушують його до співпраці зі слідством і примушують його зізнатися в убивстві Фаріон, шантажують його, в тому числі долею його близьких, і розказують брудні плітки про його родину.
Про це розповіла у відкритому зверненні до українців мама В'ячеслава пані Олена, яка дала інтерв'ю у Дніпрі. Її звернення є на фейсбуці.
Тому й перевели В'ячеслава зі Львівського в СІЗО в колонію №4. У СІЗО немає засуджених ЗК, там тримають тільки людей, які перебувають під слідством. А в колонії є прес-хата і є люди, які будуть змушувати Зінченка признатися у вбивстві Фаріон і співпрацювати зі слідством.
Саме тому В’ячеслав і попередив свого адвоката Ігоря Сулиму, що не вчинятиме самогубства, - на той випадок, якщо з ним "щось станеться".




...Версія, ніби Фаріон убив В'ячеслав Зінченко за підказкою і наказом російських спецслужб, влаштовує багатьох, насамперед людей з партії “Свобода” та її лідера Олега Тягнибока, який зараз фактично співпрацює з поліцією, тою самою українською поліцією, яка його побратима по партії з міста Кам'янця-Подільського засадила за обвинуваченням у тому, що він кидав гранати під Верховною Радою. Хлопець сидів чотири роки в тюрмі, просився в АТО, але не дозволили. А потім, не можучи нічого довести, вони інсценували захоплення ним заручників і зброї і вбили його. І справу закрили. Олег Тягнебок забув про це. Закрити справу, посадити Славіка Зінченка на довічне, зробити з нього цапа-відбувайла влаштовує і Тягнибока, і Садового, і Філатова.
Є одна річ, про яку не говорять ні Тягнибок, ні Галицьке телебачення, ні «Захід.нет», ні инші львівські видання, які працюють рука об руку з місцевою поліцією, щоб просто посадити Зінченка. А саме: всі камери спостереження були відключені, начебто через планове відключення електроенергії, але одна камера у дворі була автономна, і її закрили. Питання – хто закрив? Про цю камеру навіть не згадують. Що - той хлопець, що сидів на лавці, знав, де автономна камера, пішов і закрив її чимось? А та камера що - була на висоті зросту, він її що - долонею закрив чи шматком паперу? Про це ніхто не говорить.
На сусідній вулиці, куди з двору будинку на Масарика веде проходняк, яким тікала, відступала група вбивців, є шість камер, з них одна автономна. І знову - вона не працювала, і знову ніяких відео.
Випадковість?
Ще одна річ. Ніхто не розглядає версії причетности когось зі силовиків до вбивства. Мені особисто така версія дуже імпонує.
Як працює правоохоронна система кожного обласного центру під час війни? Я не розкриваю секрету: система дуже проста. Катаються патрулі. Патрулі об'їжджають місто. Місто поділене на квадрати. І поліцейські патрулі на автомобілях, патрульна поліція, районна поліція, райуправління місцеве об'їжджають дворики, парки, лісосмуги, патрулюють.
Далі йде робота нижчої ланки - по-старому, участкових інспекторів. Вони теж планово обходять. Кожен офіцер поліції громади планово обходить. А зараз у них Рено Дастери, бензин, і вони планово об'їжджають дворики, школи, лісосмуги, озера, патрулюють і спілкуються з громадянами, збирають інформацію.
Далі є ТЦК-шники, як працюють у Львові. Так само ходять по будинках, по двориках, по прибудинкових територіях, по лісосмугах, парках. І виловлюють львів'ян - на фронт, на передову.
Ну, і муніципальна поліція Львова. Чомусь усі забувають, що в Садового є своя власна кишенькова армія. Це здорові вгодовані бугаї, спортсмени і колишні бандити-кримінальники, які кошмарять Львів і львів'ян. І навіть запихають людей у буси без ТЦК-шників і відвозять їх до ТЦК. Так от, муніципальна поліція Львова теж патрулює центр міста, до якого належить вулиця Масарика. А тепер подумайте, чому три тижні отой клоун у шляпі, в окулярах і червоних рукавичках, не боячись нікого, сидів, “пас” Ірину Фаріон і ходив за нею, хоча всі це бачили і нікого це не дивувало, так? Чому він не боявся поліції? Чому він не боявся ТЦК-шників? Чому він не боявся муніципальної поліції? Чому він так нахабно працював? А тому що він знав, що ні один поліцейський патруль, ні один офіцер громади поліції, ні один оперативник карного розшуку, який теж відпрацьовує центр Львова, ні один ТЦК-шник, ні один муніципальний поліцейський не зайде у двір по Масарика. Нікого не дивує, що за три тижні в той двір не зайшов, не навідався ні один львівський силовик, який отримує державну зарплату.
Нікого це не дивує.
Що це? Збіг?
Ймовірно, хтось із силовиків Львова був зацікавлений в тому, щоб убивцям ніхто не заважав. Це моя суб’єктивна версія.
...Судова система, правоохоронна система, державна влада та державні структури міста Львова – усе працює проти В'ячеслава Зінченка. А місто Львів, крім того, що це славне українське місто, це одне з найбільш корупційних міст, де корупційна вертикаль чиновників, правоохоронців, силовиків і инших державних службовців працює як годинник і збою не дає.

неділя, 8 вересня 2024 р.

Про деякі деталі біографії Ірини Фаріон

 

У моїй стрічці поряд дві новини:
Новина з фотками з похорону трьох дівчат і їхньої матері у Львові.
І новина про те, що петиція про присвоєння Героя України Фаріон нарешті назбирала 25 тисяч підписів.
Пам'ятаю, як рагулі безголові розривали фейсбуки цитатами Фаріон "війна там, де розмовляють російською" та її ганебними висловлюваннями на адресу жителів Маріуполя про те, що вони заслужили свою долю.
Все це робилося свідомо, вже після Бучі й зовсім не російськомовних сіл Київщини, змішуючи акценти з вини ворога на внутрішній срач.
Ось така от війна "тільки там, де розмовляють російською".
Ось такі от "герої".



Українськ, Донеччина, або те, що від нього залишилося після варварських російських бомбардувань та обстрілів...

- У мене є питання до адептів Фаріон. Зрозуміло, що згідно з Фаріон, Українськ, мешканці якого розмовляють переважно російською, - не справжнє українське місто і його треба віддати росії. Там зараз бої. Отже, питання: Зеленський – справжній патріот України, якщо він віддає несправжнє, на думку Фаріон, українське місто Українськ?
(з коментарів)



В одному зі своїх відео Фаріон, без тіні ніяковости, розповіла, що вона мусила за розподілом їхати до Макіївки викладати українську мову, але навідріз відмовилась: "Я написала заяву 'прошу відрахувати мене з числа студентів', бо я не збиралася цього робити, бо я львів'янка і я знаю роботу там, де я знаю". 😉
Фаріон ніколи в цьому не покаялася та й, певне, забула про своє давнє признання, коли збиткувалася з маріупольців і особливо з воїнів ЗСУ. Їй, очевидно, не спадало на думку, що серед них могли бути ті, кого вона могла навчити української, але не схотіла.
PS. Цікаво, чому керівництво ЛНУ "проковтнуло" її катеґоричну відмову їхати до Макіївки, адже за совєтів, зманкірувати розподілом була річ нечувана й пахла вовчим білетом. Хоча ні, не цікаво) - згідно з Вікіпедією, 1987 року, коли Фаріон закінчувала університет, вона вже була в кпсс. Очевидно, комуністці закон був не писаний. 😉

* * * * * * * * *



Дмитро Снєгирьов: - Щодо “московського сліду” у вбивстві Фаріон. З'явилася заява Лещенка, відомого персонажа - речника голови ОПи: це москва кривава хоче таким чином розколоти українське суспільство, каже він. Ну, як на мій хлопський розум, те, що в сенсі розколу суспільства робила пані Ірина, - ну, вибачте, тут ще питання, хто краще з цим впорався.😉
Для чого москві її валити? І тут можемо торкнутися, власне, деталей її біографії. Мене не пече, що вона була в КПРС. Тим більше, що пані Ірина сама писала: - А хто не був в КПРС? Навіть Левко Лук'яненко був, і це, мовляв, не завадило йому бути Героєм України. Миколу Руденка теж згадала. Але є один момент: Левко Лук'яненко у сталінських таборах не пропагував російської мови серед засуджених, на відміну від товаришки Ірини Фаріон.
Поясню, може, ніхто не знає: йдеться про деталі її біографії, які мають стати відомі широкому загалові, і слідство має їх врахувати. Вона свого часу була активісткою “интернационального кружка молодёжи”, де, відповідно, виховували… Йдеться про те, що покійна професорка пропагувала російську мову, а не українську, серед іноземних студентів. Аби ти у совєтські часи міг бути допущений до іноземних студентів, ти мав пройти спецперевірку відповідних структур, а саме КДБ Радянського Союзу, бути на спецобліку.
Ігор Лапін: - А яке це може мати відношення до сьогоднішнього вбивства?
Снєгирьов: - За інформацією джерел, наближених до керівництва Служби безпеки… Мені по великому секрету покійний... багато імен не будемо зараз називати, але згодом назвемо. Так от, він говорив свого часу, що екс-голова Служби безпеки Радченко* хвалився, що в нього в сейфі лежала особиста справа аґента Ірини Фаріон, яка, до речі, за його оцінкою, була аґентом-ініціятивником. Що таке аґент-ініціятивник? Поясню: це людина, яка дала добровільну згоду на співпрацю з органами Держбезпеки. Йдеться про радянські часи. Я офіційно звертався до пана Малюка: будь ласка, надайте дані щодо можливої причетности загиблої до співпраці з російськими, тобто радянськими спецслужбами. Я звертався з відповідною заявою до Служби безпеки щодо перевірки деталей її біографії. А оце й має безпосередньо відношення до тих подій.
Лапін: - Я так само чув ці заяви...
Снєгирьов: - Попри заяву Сірожі Лещенка про “криваву москву”, москва не має відношення до цього вбивства. Нема москві сенсу стріляти в людину через її контраверсійні заяви. Як мінімум, нелогічно. ...Наголошую: я зроблю офіційний запит, я це робив і до цього часу - Служба безпеки має все ж таки перевірити й дати чітку відповідь щодо деталей її біографії. Це для того, щоб комусь не заманулося Площу Ринок перейменувати на площу Фаріон.


Це - скорочений транскрипт наведеного вище уривка з відео "Ймовірні сліди вбивства Фаріон. Лапін - Снєгирьов"
Lapin FROM UKRAINE

Ігор Лапін - майор ЗСУ у відставці, правник, депутат Верховної Ради VIII скликання.
Дмитро Снєгирьов - правник, співголова Громадської Ініціятиви "Права справа".

______________
* Володимир Іванович Радченко (1948 — 2023) — український державний діяч, генерал армії України (з 2001). Міністр внутрішніх справ України (1994—1995). Голова Служби безпеки України (1995—1998, 2001—2003). Секретар Ради національної безпеки і оборони України (2003—2005). Віцепрем'єр-міністр України (12.01.—25.05.2007)


пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

Андрій Кокотюха: Оксані Забужко можна все!



Андрій Кокотюха:
В інтерв’ю Еммі Антонюк Оксана Забужко різко не компліментарна до Ліни Василівни Костенко. Забужко хамовита, але то таке… Серед тих, хто активно коментує це інтерв’ю, здебільшого прихильники Забужко. Які дозволяють їй мати свою думку про все на світі. І це чудово, бо будь-яка людина (крім російської, бо то нe люди!) має право на власну думку та її висловлювати.
В принципі, донька Стефана не скоїла злочину. Вона просто така. Але! Якщо я чи хтось инший дасть не компліментарну оцінку самій пані Забужко – коментарі вибухнуть, як російський танк від української Стугни. І той, хто дозволив собі висловити свою думку про Забужко, буде навіки проклятий частиною української спільноти.
Отже, Боги існують. Як і небожителі. Забужко – можна все. Про Забужко – тільки пафосний позитив.


Інтерв'ю:
ОКСАНА ЗАБУЖКО: культура істерично молодитися, "лапочка" Жадан, обід у Кремлі, Ліна Костенко в СРСР

0:37 "в мене немає часу на Забужко"
2:36 Забужко нечитабельна?
11:90 інтеграція через кров
13:30 Забужко в Кремлі
22:11 які ми?
27:38 ROZMOVA
28:31 мовна травма
35:23 Будинок Слово
37:45 непростимо мало знаємо про себе
43:08 Казка про калинову сопілку
53:38 ми всі мусимо доводити, що чогось варті
56:50 Ліна Костенко
1:05:09 продукт книжної культури
1:09:50 звички і характер
1:12:34 "лапочка" Жадан
1:14:47 істерично молодитися і лукізм
1:22:00 чим визначається вік
1:27:10 пропущені уроки для наступних поколінь




Про Ліну Костенко совєтських часів - Валерій Шевчук:
"...у відповідь на тиск більшість шістдесятників почали пристосовуватися до всіх офіційних вимог, тільки Ліна Костенко і я залишилися непорушними.
Ліна Костенко була дуже скандальна завжди, тож її боялися чіпати. ...І раптом в 1987 році, якщо не помиляюся, дають Шевченківську премію Ліні Костенко. Вона сама була зачудована. Тим паче, що вона, одна з небагатьох, не порушила свого естетичного “Я” і своєї відповідальности перед народом і літературою, а залишалася в нормальному, незалежному стані ориґінального митця.
Ну, дали. Передусім, щоб показати, що не тільки цих блюдолизів відзначають Шевченківською премією. Ну, тою Шевченківською премією таких паскуд, таких бездар, таких нікчем відзначали, що страшне. І тут раптом – Ліна Костенко.
Розумієте, вони грали в таку гру, начебто вони однаково шанують і відзначають залежних і незалежних митців. Але фокус був ще в тому, що наступного року висувають мене. І я довго думав, чи мені відмовитися чи що, ну, нащо воно мені здалося?
Це як з Нобелівською премією, коли також мене хотіли висунути на неї, то я по справжньому перелякався. Я хочу бути вільною людиною, вільним митцем, а коли на мене надягають погони і мундир, то чи не залишиться від мене погони і мундир – і більше нічого?
Було ж чимало тих, хто увійшов у цю літературу, не маючи духовного поклику, який, припустимо, в Ліні Костенко був, є ще досі."
З інтерв'ю* 2019 року, котре друкувалося, зокрема, в Українській літературній газеті. Цікаво, чи О. Забужко його читала. Як бачимо, сказане нею про Ліну Костенко, зокрема, щодо присудження їй Шевченківської премії, м'яко кажучи, неправда.

Судячи з наведеного відео, вона не лише феміністка, а ще й ейджистка. Сумно.