понеділок, 16 вересня 2024 р.

Слідство у справі Фаріон було неповне і проводилося з процесуальними помилками й порушеннями

 


Ігор Швець,
у минулому співробітник української кримінальної міліції, капітан За інсайдерською інформацією, судове засідання, яке мало відбутися 16-го вересня, перенесено. Ігор Сулима, захисник підозрюваного В'ячеслава Зінченка, цієї п'ятниці отримав матеріяли слідства і потребує часу на ознайомлення з ними. ...Я вже наголошував, що найважливіші для розкриття вбивства хвилини й години — це перші хвилини й години, коли на місце вбивства приїжджає і починає працювати оперативно-розшукова група. Усе має бути розписане по хвилинах, по секундах: подвірний обхід, зняття відео з камер відеоспостереження, обхід території, робота за свідками, робота на місці злочину, робота зі збирання доказів на місці злочину, пошук убивць, оголошення перехвату та инших засобів блокування місця можливого вбивства — оце все має бути відпрацьоване до секунди. І в мене питання: чому пан Ігор Сулима не пише клопотання про допит на поліграфі поліцейських, які прибули першими на місце злочину?
Я вже подавав ідею допитати на поліграфі всіх людей, які, можливо, причетні до вбивства Ірини Фаріон, які мали з нею конфлікти протягом останніх пів року. А також допитати В'ячеслава Зінченка на поліграфі. Тільки не на поліцейському поліграфі, а на незалежному, і бажано, щоб це робив спеціяліст з Европи, незалежний спеціяліст. А чому б не допитати на поліграфі поліцейських, які прибули в перші хвилини на місце вбивства? Пам'ятаєте, як хтось із журналістів обмовився й написав, що, прибувши на місце, поліцейські деякий час не знали, що вбито Ірину Фаріон. Чому не знали? Чи тому, що її обличчя було спотворене наскільки, що вони не могли її впізнати? Припустімо, що так. Але ж вони працювали зі свідками, так? А свідки, котрі вибігли, чули, як вона кричала, бачили її вбитою, бачили автомобіль, в якому сидів чоловік, який начебто телефонував у поліцію, а потім заднім ходом виїхав через арку. Тоді що виходить - що поліцейські не опитали свідків, якщо вони якийсь час не знали, кого вбито?
Далі, де поділася куля? Адже ж існує процедура: приїжджають люди зі спеціяльних служб, забирають тіло, виписується направлення на судово-медичну експертизу, тіло відвозять у морг. І це все процес, за яким має стежити слідчий поліції, котрий його документує, кожен крок документується. Де це все? Хто це робив?
Отже, підходимо до питання, хто це робив. Який склад оперативно-розшукової групи? Хто приїхав першим на місце вбивства? Львівська патрульна поліція прибула перша за викликом чи група швидкого реагування, ГШР? Чи першою приїхала оперативно-розшукова група поліції? Кожна з цих груп виконує свої специфічні завдання, а в місцевому райвідділі поліції чи патрульній поліції є затверджений, під печаткою склад цієї групи, стороння людина в такій групі бути не може.
Тож хто прибув на місце злочину? Як вони діяли? Чому не знали одразу, що стріляли у Фаріон, попри те, що свідки повибігали на вулицю і кричали, що її вбили. Де куля? Де зброя? Де автомобіль, який був у дворі? Чому не працювали камери? І чому одна камера, яка працювала, була закрита? Чим закрита? Чи перевірили підвали будинку, дахи будинку? Чи в свідків відібрали пояснення і чи їх відтак опитали під протокол наступного дня? Усе це повинні були робити поліцейські, які прибули на місце вбивства. Хто вони? Чи прибув слідчий прокуратури? Хто прибув? Оцих усіх людей треба прогнати на поліграфі, тому що багато неточностей, багато шероховатостей, багато незрозумілого в діях поліцейських в перші хвилини і години після вчинення замаху.
Особливо важливий збір речових доказів. Хто їх збирав? Усіх, хто збирав речові докази на місці вбивства, потрібно першими прогнати через поліграф. Тому що це дуже важливо. А поліграф не обманеш.
Цей матеріял, як і попередні мої матеріяли, адвокат Ігор Сулима може використовувати для захисту В'ячеслава Зінченка. Прошу його подати клопотання у львівський суд про прогон через поліграф поліцейських, які прибули в перші хвилини й години на місце вбивства Фаріон. Від цього дуже багато залежить в розкритті вбивства і доведенні невинуватости В'ячеслава.




...Те, що В'ячеслав Зінченко не є вбивцею, ми зараз доведемо, виходячи зі слів доньки Ірини Фаріон Софії Особи, яка проходить свідком у справі про вбивство її матері. Вона сказала, що її мати ввечері вийшла з дверей свого парадного й чекала на таксі. А всі ж кричали, що людина в капелюсі, в окулярах, в червоних рукавичках була у дворі одна, що ця людина вбила Фаріон і втекла. Так? Ну, як же ж вона була одна? Свідки бачили біля арки автомобіль, у ньому сидів чоловік. Свідки підбігли і сказали тому чоловікові: “Ви бачили? Людину вбили, дзвоніть на швидку.” Той сказав: “Я знаю”. Позвонив чи не позвонив, але дав задній ход і виїхав з двору.
В момент вбивства у дворі було як мінімум двоє людей. Двоє! Доказів того, що одним із них був В'ячеслав Зінченко, нема [Ігор Швець наголошує* на дуже суттєвих відмінностях у зовнішності між Зінченком і персонажем у панамі, темних окулярах і червоних рукавичках: зріст, риси обличчя, фіґура тощо. - L. P.-S.]. А це є ще один доказ того, що версія, нібито Славік Зінченко вбивця, розсипається.
Зі слів доньки, людина, яка ймовірно вбила Ірину Фаріон, пострілом влучила їй у голову, коли вона бігла. А це може зробити тільки досвідчений стрілець. А В'ячеслав Зінченко ніколи зброї в руки не брав, тому що з дитинства професійно займався футболом.
Тому постає питання: хто сидів в автомобілі? Чи це було таксі чи не таксі? Що повинна була зробити поліція, коли вона приїхала на виклик? Провести огляд місця події. Чи провели? І як провели? Треба було опитати свідків, які сказали, що біля арки стояв автомобіль. Свідки могли назвати марку авта і прикмети людини, яка була за кермом. Чи й цього поліцейські не зробили? Чи недбало зробили?
Що ще повинні були зробити поліцейські? Зняти протектори шин. Автомобіль стояв довгий час на асфальті, на пилюці, потім різко рвонув, виїхав з арки. На мою думку, на асфальті, на пилюці мали залишитися чіткі відбитки протекторів шин. Сиплеш порошечком, і гарно видно малюнок протекторів.
Чому цього не зробили правоохоронці? Адже того автомобіля не знайшли. У Львові є сім таксопарків - могли перевірити і знайти це авто, навіть якби його сховали. Де знімки протекторів шин? Пропали з матеріялів карної справи? Чи їх вкрали? Чи цієї версії поліція взагалі не відробляла?
Усе це адвокат Ігор Сулима повинен викласти в суді. Йому потрібно не стояти там у позі страуса й ледь чутним голосом виправдовуватись і виправдовувати В'ячеслава Зіченка, а переходити в атаку, тому що, на мою думку, слідство було неповне, його проводили з процесуальними помилками й порушеннями.
Свободу В'ячеславові Зінченкові!
__________________
* Ймовірного вбивцю Фаріон поліція відпустила
https://lesinadumka.blogspot.com/2024/09/blog-post_13.html


Справа Фаріон. Підозрюваний Зінченко за ґратами без будь-яких доказів



Вбивство Фаріон. У Львові хочуть все одразу закрити - і Зінченка, і справу?


Про деякі деталі біографії Ірини Фаріон